Art-Auvergne Cursus fresco muurschilderen
Home » Meer info over de cursusweek

Meer info over de cursusweek

Welkom bij de cursus fresco schilderen

Welkom bij de cursus fresco schilderen - Art-Auvergne

Fresco is een muurschildertechniek waarbij pure kleurpigmenten in poedervorm op een natte (kalk)pleisterlaag worden aangebracht. De kleuren drogen vervolgens met, of beter gezegd 'in' de muur op.

Een fresco kan figuratief of abstract zijn, een hele wand beslaan of een maar klein deel; binnen of buiten gemaakt worden. Er zijn veel toepassingen denkbaar. De techniek is een proces, waarbij de volgende aspecten aan de orde komen:

Het aanbrengen van de pleisterlaag: Waar bestaat de pleisterlaag uit? Hoe maak je de mortel aan? Waar zijn de materialen te krijgen? Hoe prepareer je de ondergrond? Hoe smeer je het natte mengsel op de muur?

Het trefzeker werken binnen een bepaalde tijdsperiode: Hoe ga je van idee naar concreet ontwerp? Hoe breng je het ontwerp over op de muur? Hoe verdeel je het ontwerp en het werk in hanteerbare delen? Hoe lang is je werktijd precies?

Enige kennis van kleuren, kleurgebruik en het werken met de pigmentpoeders : Hoe maak je met een paar pigmenten vrijwel alle andere kleuren? Hoe creëer je de kleuren die je in je hoofd voor je ziet? Hoe kopieer je kleuren van een foto of eigen schets?

 

In deze cursus van vijf dagdelen gaan we in op dit proces. De praktische toepassing staat daarbij centraal. Het doel is, tijdens deze week de basisvaardigheden te leren om daarna zelf daadwerkelijk aan de slag te kunnen. De cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in deze decoratietechniek. Er worden geen eisen gesteld aan niveau of creatieve ervaring. Frescoschilderen moet je leren door te doen: proberen, mislukken, experimenteren, slagen en herhalen...

Onze cursus biedt de tijd, ruimte en de materialen om daarmee aan de slag te gaan, ondersteund door onze kennis en ervaring. We zijn met een kleine groep, 6 tot 8 cursisten, en twee docenten, zodat we de mogelijkheid hebben iedereen ook individueel te begeleiden. Of je nou veel of weinig artistieke ervaring hebt, boordevol ideeen zit of juist verlangt naar inspiratie, of gewoon zin hebt eens iets nieuws te proberen!

De cursuslocatie

De cursuslocatie - Art-Auvergne

De cursus wordt gegeven op La Grande Marguerite, in het gehuchtje Sudre, gemeente Fournols, departement Puy-de-Dôme, regio Auvergne. La Grande Marguerite is een oude, sfeervol verbouwde boerderij, zeer rustig gelegen aan het einde van een eigen weg. Je bent hier in het Centraal Massief; de omgeving is bergachtig/heuvelachtig, Fournols ligt op 1.100 meter.

Dit is een dunbevolkt gebied waar de tijd vijftig jaar geleden stil is blijven staan... Het landschap is indrukwekkend: groots opgezet, groen en weids. Bos, afgewisseld met weilanden; oude, vaak schilderachtige dorpjes... Het is een prachtige, weinig toeristische streek, vooral aantrekkelijk voor wandelaars en iedereen die echt geniet van natuur en rust. Wandelkaarten zijn aanwezig.

Je verblijft met de andere cursisten in een gite. Dat kan de gite op La Grande Marguerite zelf zijn, of een gite in de buurt. Iedereen heeft een eigen slaapkamer. Het sanitair en de keuken/zit-/eetkamer worden gedeeld.

Zie de link hieronder voor meer foto's van La Grande Marguerite.

 

Wie zijn wij?

Wie zijn wij? - Art-Auvergne

De cursusweek wordt georganiseerd door Saskia en Dirk Uittenboogaard en Fred en Marijke Jonker Zwemmer.

Dirk en Marijke zijn de docenten. Dirk heeft in Nederland een leemstucbedrijf. Hij heeft jaren ervaring als stucadoor en is gespecialiseerd in verschillende soorten stucwerk, zoals Marokaans tadelakt, leemstuuc, beton cire. Hij verdiept zich regelmatig in nieuwe technieken en interesseert zich vooral in de decoratieve toepassing. Marijke is tekenaar/etser, en werkte en exposeerde voorheen op kleine schaal in Nederland. Sinds ze in de Auvergne woont, is ze zich gaan verdiepen in kleurgebruik en diverse schildertechnieken, waaronder fresco.

Saskia en Fred zorgen tijdens de cursus voor de maaltijd, de tussendoortjes en de gezelligheid... Samen verzorgen ze elke dag de franse lunch. Het 'repas du midi', de uitgebreide warme middagmaaltijd is in Frankrijk de hoofdmaaltijd van de dag.

Wanneer?

Wanneer? - Art-Auvergne

De cursusweek begint op zondagavond 24 juni 2018, als we iedereen welkom heten met een gezamenlijke maaltijd.

De workshops zijn van maandag tot en met vrijdag in de ochtend. Daarna eten we samen de uitgebreide lunch. 's Middags vul je je tijd zelf in. Je kunt gebruik maken van de schetsmaterialen en teken-/schildertips die we aanbieden, om buiten de cursusuren om zelf verder te werken, bijvoorbeeld aan het ontwerp van je fresco. Je kunt natuurlijk ook gewoon heerlijk ontspannen in de tuin van La Grande Marguerite, een stadje/markt bezoeken, wandelen...

Vrijdagmiddag wordt de cursusweek afgesloten, vertrek zaterdagochtend.

Een tweede week staat gepland voor 26 t/m 31 augustus 2018.

Prijs, vervoer, contact, links...

Prijs, vervoer, contact, links... - Art-Auvergne

De cursus kost 690 Euro. Inbegrepen zijn: de workshops inclusief alle materialen; het verblijf in een gite met een eigen slaapkamer; koffie/thee/versnaperingen tijdens de workshop; de lunch inclusief drankjes; de boodschappen voor het ontbijt; de welkomstmaaltijd zondagavond.

De boodschappen voor het ontbijt zijn aanwezig, je maakt het ontbijt zelf klaar. Het avondeten is niet inbegrepen. Tijdens de workshopuren wordt er gezorgd voor koffie/thee etc.

Vervoer: La Grande Marguerite ligt op een prachtige plek, tamelijk afgelegen. Er is hier in de directe omgeving nagenoeg geen OV. Een eigen auto hier is dus wel heel prettig, maar niet per se noodzakelijk; er wordt vanzelf samen overlegd over het rijden naar winkels etc. Openbaar vervoer: je kunt met de trein reizen naar Clermont Ferrand/Issoire. Vliegen op Clermont Ferrand Aeroport rechtstreeks vanaf Schiphol. Neem contact met ons op over de afhaalmogelijkheden.

Contact: telefoon : 0031 6 11 42 02 25 mail : info@bouwecologisch.nl

Voor een indruk van La Grande Marguerite: www.evenfrankrijk.nl

Leemstucbedrijf Dirk: www.bouwecologisch.nl

Een paar etsen van Marijke: www.lebief.org/technique/eau-forte/?query_type_artiste=or&filter_artiste=jonker-zwemmer-maryke